Ongemak bij de anus

Het lichamelijk ongemak waarover men liever niet spreekt. 

De recensie uit de Volkskrant van Margreet Vermeulen, zaterdag 16 november jl. over het boek: “Ongemak” van Yael Adler, deed direct stof opwaaien. Niet in de laatste plaats door de illustraties. 

 

Uit de Volkskrant dd 16 november 2018, bij genoemd artikel.  Illustratie van Eline van Strien.

“Aandoeningen in en rond de anus zijn zo’n beetje ‘Volksverdriet nummer 1’, constateert Adler die een heel hoofdstuk besteedt aan haarnestcysten in de bilspleet, anusflapjes (marisken), scheurtjes in de anus (fissuren) en verwondingen door anale seks of heel harde ontlasting. ‘Een beproefd recept is anustraining. Daar zijn speciale (…) rekinstrumenten voor – niet in de fetisjwinkel maarin de apotheek.’ Waarna ze het hoofdstuk besluit met een paar wellnesstips voor het achterwerk.”

Dit “volksverdriet nummer 1”  is ons specialisme en valt binnen het aandachtsgebied van de bekkenfysiotherapeut.

Huidflapjes zijn n.l. lege aambeien. Waar eerder  een uitstulping van een bloedvat zat, een aambei,  blijft een leeg huidflapje over.

Aambeien ontstaan uitsluitend door het persen. Dat kan het stelselmatig persen bij het ontlasten/poepen zijn, maar ook het persen bij een bevalling of doordat de adem veelvuldig wordt ingehouden bij het tillen.  Aan een huidflapje kan een bekkenfysiotherapeut niets doen, dat kan evt. alleen chirurgisch worden verwijderd. Aan (het ontstaan van) aambeien wel.

De meeste mensen kunnen leren om regelmatig te poepen zonder te persen.

Scheurtjes in de anus ontstaan doordat harde ontlasting door een te nauwe opening gedrukt wordt. Of door anale seks. Er ontstaat een kloofje in het slijmvlies.  Vervelend is dat het kloofje weer opengaat en pijn gaat doen als er nieuwe ontlasting langs komt, of bij een nieuwe penetratie.  De pijn veroorzaakt spanning in de anus. Daardoor wordt de opening nog kleiner enz.

De arts kan na grondig onderzoek evt. een zalfje voorschrijven om het wondje te laten genezen. Evt. in combinatie met iets dat de ontlasting soepel maakt. De bekkenfysio leert iemand om de bekkenbodemspieren, de anus, te ontspannen. En hoe je kunt poepen zonder te persen. Dus over een ander toiletgedrag.

De rekinstrumenten waar over gesproken wordt in het boek zijn mijns inziens zeer beperkt toepasbaar. Je kunt wel iets proberen te rekken met een pelotte, maar als de (onbewuste) spanning hoog blijft, is de gewonnen rek er zo weer uit.

Het losser worden van een spier hangt samen met ontspanning. De volgorde zou dan ook moeten zijn: eerst het onderzoek bekkenfysio naar functioneren BB spieren, specifiek de anus.

Dan, in de therapie:

Inzicht krijgen in functie en anatomie bekkenbodemspieren

Leren ontspannen

Dit toepassen in het dagelijkse leven

Dan nagaan in hoeverre als gevolg van de ontspanning de spanning in de anus gedaald is.

Als de oefeningen onvoldoende resultaat hebben opgeleverd, verwijs ik graag, na overleg met patiënt en huisarts, naar een proctoloog. Die zal nader onderzoeken waar de spanning in het anale anaal door veroorzaakt wordt, en dat behandelen. Denk aan precies geplaatste botox injecties.

Dus ga niet zomaar rekken als anustraining!

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-lichamelijk-ongemak-waarover-men-liever-niet-spreekt~b4c16851/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *