Poepen, defeceren of sanitair relaxen? Het gebruik van heldere taal voor de functie van de bekkenbodemspieren.

Onlangs ontvingen wij een reactie op onze folder waarin kenbaar gemaakt werd dat we een ongepast woord gebruikten. Het betrof de tekst:

Problemen met plassen, poepen en/of vrijen?
Wij gaan met jou op zoek naar de oplossing

 

Poepen zou schuttingtaal zijn. 

Als bekkenfysiotherapeut is ons aandachtsgebied het bekken en de bekkenbodemspieren. Deze bekkenbodemspieren hebben openingen; bij vrouwen drie, bij mannen twee. Het gaat om  de plasbuis, de vagina en de anus, die door het aan- en ontspannen van de bekkenbodem kunnen sluiten en openen. 

En daar komen ze weer, die woorden! Want voor het ophouden van plas en poep moeten de openingen kunnen sluiten, en voor het plassen en poepen juist kunnen openen. Bij vrijen worden ook bekkenbodemspieren gebruikt.

Omdat dit nog steeds onderwerpen zijn  waarover men liever niet praat of die als ongepaste gespreksonderwerpen worden beschouwd, worden er vaak eufemismen en omschrijvingen gebruikt.

Een gebrek aan woorden en uitdrukkingen voor de bedoelde acties zijn er in elk geval niet in het Nederlands, maar de meeste zijn inderdaad niet neutraal. Een grote boodschap doen, een stukje aan de bruine kous breien,  of vage omschrijvingen zoals  naar het toilet gaan of zich even excuseren. Er zijn ook mensen die niet terugschrikken voor grovere taal zoals, excusez le mot, kakken of neuken.

We hebben de keuze uit verschillende talen. Als we de stoelgang als voorbeeld nemen:  medische taal (defecatie) , kindertaal (drukken), vage taal (een grote boodschap doen), grove taal (schijten) en heldere taal (poepen).  Voor dat laatste hebben we gekozen. Van Dale markeert poepen, vrijen en plassen  overigens sinds mensenheugenis niet als informeel of vulgair.

Waarom hebben we voor heldere taal  gekozen? Om een probleem te kunnen oplossen moet eerst duidelijk worden wat precies het probleem is. Met helder taalgebruik weten zowel de patiënt als de therapeut waar we het over hebben.  Dat die taal soms als grof ervaren wordt heeft te maken met de taboesfeer waarin in onze samenleving deze basale menselijke activiteiten verkeren. Men praat er liever niet over.  

Deze indeling in talen is uiteraard ook subjectief, wat voor de een grof is, is voor de ander wellicht duidelijk. Wat voor de een duidelijk is, kan door de ander als grof ervaren worden. We zullen daarom met de patiënt afstemmen bij welke woordkeuze zij of hij zich het meest op zijn gemak voelt waarbij de duidelijkheid gegarandeerd blijft. Het oplossen van het probleem van de patiënt heeft, met welk taalgebruik ook, onze hoogste prioriteit.

Alle andere suggesties zijn natuurlijk van harte welkom! Als u een beschaafder duidelijker Nederlands woord kent voor poepen, plassen of vrijen dan horen wij dat graag! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *