Prostaatkanker en de rol van bekkenfysiotherapie

Er is prostaat kanker gediagnostiseerd en er is een behandelplan opgesteld. Dit kan zijn: bestraling, brachitherapie, operatie en/of medicijnen. In alle gevallen kan dit van invloed zijn op je plas-, poep-en vrijgedrag.

Mogelijk waren er in het traject naar de juiste diagnose al veranderingen opgetreden, bv vaker plassen, afname van de straal, nachtelijk plassen obstipatie, vaker poepen, anusklachten afname ochtend erectie of erectie zwakte, bemoeilijkt orgasme of pijnklachten

De diagnose prostaatkanker is voor de meeste mannen een enorme emotionele dreun. Het vertrouwen in een gezond lichaam is onderuit gehaald. Wat gaat er allemaal gebeuren. Veel urologen sturen mannen met prostaat kanker ter voorbereiding op de behandeling naar de bekkenfysiotherapeut.

Met de bekkenfysiotherapeut kunnen de behandelopties besproken worden en vooral nog eens worden uitgelegd aan de hand van plaat- en informatie materiaal.
De bekkenfysiotherapeut bespreekt de mogelijke complicaties die kunnen optreden bij diverse behandelmethodes, denk daarbij vooral aan urine-incontinentie en impotentie.

Een optimale conditie van de bekkenbodem speelt tijdens het genezingsproces een zeer belangrijke rol.

Echter, de meeste mannen weten nauwelijks dat ze een bekkenbodem hebben en hebben geen idee wat een goede bekkenbodem voor hun betekent.

Het verdient de voorkeur om voor de behandeling van de prostaatkanker uitleg te krijgen over: waar zit de bekkenbodem, wat is een goede spierkracht en nog veel belangrijker, wat is een goede ontspanning in de bekkenbodem. Een goede coördinatie van de bekkenbodem is van groot belang na de operatie.
Zeker wanneer er sprake is van urineverlies kan een juiste aanspanning van de bekkenbodem op een buikdrukverhogend moment ( zoals hoesten, niezen tillen) verlies verminderen/voorkomen.

De bekkenfysiotherapeut geeft oefeningen en kan eventueel de bekkenbodem meten met biofeedbackapparatuur.

Uiteraard kan dit ook na de ingreep maar dan kunnen zwelling en pijn de coördinatie van de bekkenbodem bemoeilijken.

De bekkenfysiotherapeut bespreekt ook wat de seksuologische gevolgen van een ingreep kunnen zijn, niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn partner. Praten over seks is voor de meeste mensen erg moeilijk en daarom juist goed om dit samen met een hulpverlener te doen. Bij voorkeur worden deze gesprekken gevoerd samen met de ( eventuele) partner en voor de behandeling/operatie.

Na de behandeling/operatie begeleidt de bekkenfysiotherapeut het genezingsproces. Denk aan het beantwoorden van vragen, het geven van adviezen, het controleren van de bekkenbodemfunctie en daar waar nodig overleg voeren met de behandelend specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *